Chill Op Stap

[cookie_declaration]

 

Update 28 mei 2019

De 4de editie van CHILL OP STAP zit erop. Gisteravond een prachtige 2de  afsluitingsavond gehad.

Ouders en leerlingen bekeken de hulpverleningsdienst casussen op De Grote Markt. Daarna volgden de ouders de workshop van VNN en spraken zij met Forumleden over onderwerpen met betrekking tot geneugten en gevaren van het uitgaansleven. De leerlingen hebben de aangesloten horecagelegenheden bezocht. M&F security vroeg bij de ingang van een kroeg naar de ID, en dit was direct de praktijk van het stappen…. ben je oud genoeg, heb je je ID bij je, waarvoor kun je bij security terecht, hoe werkt de horecatelefoon in verbinding met de politie etc. Jimmy’s en Overstag Uitvoering gingen met hun ervaringsdeskundige jong volwassenen in gesprek met de leerlingen, over wat hen in het leven was overkomen. VVN probeerde de leerlingen te laten ervaren hoe het is om niet meer alert en scherp te zijn wanneer je teveel alcohol op hebt (alcoholbril en bewegen) en de brandweer gaf een workshop over oa. brandgevaar en nooduitgang in een ruimte. Al met al een mooi programma waarbij we ook het (verbaasde)  publiek konden uitleggen wat het project inhield.  Waardevolle gesprekken en mooie reacties!

De organisatie van CHILL OP STAP bedankt alle betrokken meewerkende partijen. Voor hun inzet, meedenken, flexibiliteit en het uitdragen hoe mooi stappen kan zijn (in het altijd mooie Groningen! ) Als je maar nadenkt wat je doet, samen uit-samen thuis, zorg voor elkaar !

Tot editie 5!

 

https://www.rtvnoord.nl/tv/programma/10010/Noord-Vandaag/aflevering/24156#


 

Update 27 mei 2019

Vanavond is de 2de en laatste afsluitingsavond van ChillOpStap 2019, editie 4 . Dit keer sluit het HarensLyseum af!

Vanmiddag werd Liselotte van der Mei  van het Heyerdahlcollege , namens CHILL OP STAP geïnterviewd door Radio Noord. Luister hieronder het fragment.

 


 

update 17 mei 2019

De eerste 2 weken van CHILL OPSTAP 2019 zijn alweer voorbij. Nog ruim een week te gaan en de eerste afsluitingsavond staat voor de deur.

Helaas heeft de Erasmusschool moeten afzeggen door drukte rondom examentijd. Hopelijk sluiten ze bij een andere editie weer aan. Het Wijteam Groningen, jongerenwerk, heeft hun workshops al gegeven op het Leon van Gelder en Heyerdahlcollege. Zie de foto’s en volg Insta/Twitter/Facebook.

Ook handhaving050 samen met HALT, VVN, Jimmy’s en de politie zijn al de klassen in geweest voor hun lessen. Iedereen was erg tevreden over de inzet van de leerlingen en de interactie over het onderwerp waar wij voor staan; gezond en veilig uitgaan, groepsdruk, middelen gebruik. Beter voorkomen, inzichten, dan moeten genezen… 🙂


 

Update 08/05/09

De 4de editie van ChillOpStap is maandag van start gegaan.

Het preventieve uitgaansproject Chillopstap werd ingeluid met 3 voorstelling van @theatertraxx in HuizeMaas. Het Heyerdahlcollege zit als eerste klaar om de interactieve voorstelling te gaan volgen! Komende 3,5 week zal het project op 4 scholen worden gehouden. Workshops door verschillende netwerkpartners in de scholen en na deze schoolweken 2 slotavonden in de binnenstad, zodat de leerlingen ook aan het echte uitgaansleven kunnen ‘proeven’. De doekgroep is bewust gekozen, nl 15 á 16 jarigen. Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken om uit te kunnen gaan. Tijdens de slotavonden zullen de ouders van de leerlingen hun eigen chillopstap-lijn volgen in @pathe Groningen. Jongeren voorbereiden op het uitgaansleven, waarbij leuke momenten in hun jonge leven worden gemaakt, vriendschappen sterk zijn en verleidingen op de loer liggen. Hoe gedraag je je daarbij ook nog eens in de openbare ruimte waar anderen de spelregels bepalen en waar veilig en gezellig uitgaan de boventoon moet voeren. #18NIX #CHILLOPSTAP #COS#TRAXX #SAMENUITSAMENTHUIS#Heyerdahlcollege #Harenslyseum#LeonvanGelder #Erasmusschool#HorecabinnenstadGroningen #Pathé#VNN #WIJGroningen #VVN#JIMMYS #OVERSTAGUITVOERING#HALT #HANDHAVING050#M&Fsecurity #BRANDWEER#POLITIE #AMBULANCE.

 

Een dezer dagen zal er bekend worden gemaakt welke horecagelegenheden er dit jaar weer mee doen. In elk geval kunnen we zeker zijn van  de deelname van #PATHÉ #Groningen. Vorig jaar heeft Pathé zich bij het project aangesloten en het biedt ons ook dit jaar weer de mogelijkheid om de start en de slot van het project in Pathé te kunnen houden.

De lesroosters zullen ook zsm  nog worden geupload !


 

09/03/19

Uitgaan is voor veel jongeren een belangrijk onderdeel van hun leven. Jongeren gaan uit en hun ouders maken zich soms zorgen over hun veiligheid. Prettig en veilig uitgaan is echter te leren.    Om ouders en leerlingen hierbij te ondersteunen is het project Prettig en Veilig Uitgaan #ChillOpStap (#COS) ontwikkeld.

Dit project is bedoeld voor de 3e klassen van het voortgezet onderwijs. In 2015 startte het project op het Heyerdahl College. In 2016 werd het project ingezet op zowel het Heyerdahl College als het Werkman VMBO en het Leon van Gelder. Met als doel om in de toekomst het project aan alle derdeklassers van het voortgezet onderwijs van Openbaar Onderwijsgroep Groningen aan te bieden. Zodat onze leerlingen leren hoe ze op de meest prettige en veilige manier kunnen deelnemen aan het Groninger uitgaansleven. De derde editie groeide in 2018 uit met het Praednius Gymnasium.

De 4de editie gaat in mei 2019 van start! Volg de website, Twitter , Facebook en Instagram voor nieuws!

Doelstelling van het project

  • Leerlingen bewust maken van mogelijk risicogedrag tijdens het uitgaan en leren hoe zij dergelijke risico’s kunnen vermijden;
  • Ouders/verzorgers ondersteunen in hun praktische opvoedkundige taak ten aanzien van het veilig uitgaan van hun kinderen;
  • Het terugdringen van de kans op slachtofferschap van jongeren als gevolg van geweldsincidenten tijdens het uitgaan;
  • Het bevorderen van alle vormen van uitgaan, waarbij beweging en cultuur voorop staan;
  • Aandacht schenken aan gezondheidsrisico’s van verschillende aspecten tijdens het uitgaan: alcohol en drugsgebruik.

Opzet van het project

  1. Centrale start van het project (op maandag 6 mei 2019)  met een interactieve voorstelling van Theater TRAXX voor de leerlingen.  Locatie volgt nog.
  2. Workshops op school (in de maand mei) worden gegeven door  oa. Handhaving gemeente Groningen, HALT, VVN,  Brandweer, Politie,  Wij Groningen, Ambulancezorg en Jimmy’s. De afsluiting van het project start voor ouders/verzorgers en de leerlingen in bioscoop Pathé Groningen . Waarna zij allen in het centrum van de stad 1 grote casus bekijken die door de hulpverleningsdiensten worden verzorgd. De leerlingen gaan na elke casus naar een van de mee participerende horecagelegenheden, waar de casus besproken wordt. Tevens worden door verschillende netwerkpartners  meerdere workshops  gegevens in verschillende horecagelegenheden. Daarover later meer.  Ouders/verzorgers zullen in Pathé een workshop van VNN volgen en deelnemen aan het Forum.  In het Forum worden stellingen besproken. Het Forum bestaat uit een vertegenwoordiging van de gemeente Groningen, de Politie, Horeca Nederland en O2G2 (onderwijs).

Mocht u vragen hebben over het project neemt u dan contact met ons op.
Voor een impressie van vorig jaar: Zie hiervoor het tabbladen foto en video.

logo cos

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.